Sieniveitset Fungu & Mance

Suomalaiset käsityöläiset ovat aina osanneet hyödyntää puun poikkeavuuksia, pahkoja ja pullistumia. Niistä on valmistettu huonekaluja ja juoma-astioita. ristiretket.fi -sieniveitsissäkin käytetään poikkeuksellista puumateriaalia, FUNGUssa valkohomeen muokkaamaa koivua, MANCEssa tamperelaisen puistolehmuksen pahkaa. Veitsen kahva ja teräsuojus ovat kasvihartsilla kyllästettyä lehmuksen pahkaa. Lehmukset on kaadettu Tampereelle valmistuvan ratikkalinjan tieltä. Lehmukset olivat kaunistaneet Tampereen keskustaa yli sata vuotta. Niiden ohi ovat kulkeneet herrat ja työläiset. Veitsen puuosat ovat siis tampere-aiheinen harvinaisuus.
Kahva ja teräsuojus ovat kuviollista koivua. Ennen muokkausta ne on käsitelty kasvihartsilla. Puun sisälle tunkeutuva hartsiliuos tekee sieniveitsestä hygieenisen ja kosteudenkestävän.
Hartsikäsittelyn ansiosta lakkausta ja vahausta ei tarvita. Sieniveitsen puuosat viimeistelläänkin hiomalla. Sieniveitseen jää kuivan puun tuntu.
Terä ruostumatonta terästä.
Helat poronsarvea ja poronnahkaa. Elastinen nahka lukitsee terän tiukasti suojukseensa.
Puhdistusharja on värjättyä hevosen häntäjouhta.
Kiinnitysnyöri poronnahkaa, stoppari hirvenluuta. Nyörin ansiosta sieniveitsi ei koskaan huku metsään.
FUNGU ja MANCE ovat yksilöllisiä sieniveitsiä. Designia mutta ei niin designia, etteikö niiden kanssa sopisi lähteä metsään. Ne on tarkoitettu käyttöön, ei vitriiniin.
Suunnittelu ja valmistus Jukka Hynninen

Kysy lisää sieniveitsistä